Mijn werkwijze

Een integrale aanpak met een behandelplan op maat!

Arts voor de toekomst probeert de oorzaak van jouw klachten te achterhalen en maakt een persoonlijk advies rekening houdend met jouw behoeften. De focus van mijn praktijk ligt op orthomoleculaire geneeskunde en leefstijlgeneeskunde. Aangezien ik een integrale aanpak hanteer evalueer ik ook of andere behandelingen kunnen helpen bij jouw klachten. Samen streven we naar het verhelpen of verminderen van jouw klachten. Ik vind het belangrijk dat je je gehoord en begrepen voelt. Door uit te leggen waarom ik bepaalde adviezen geef, probeer ik je meer inzicht in en grip op jouw klachten te geven.

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over mijn werkwijze.

Wat is een orthomoleculair arts?

Als orthomoleculair arts richt ik mij op het uitoefenen van  complementaire zorg. Dat wil zeggen dat de reguliere geneeskunde mijn basis vormt en deze zorg wordt aangevuld met kennis en interventies vanuit andere disciplines als leefstijlgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde.

Vanuit een holistisch perspectief probeer ik jouw klachten en de onderliggende oorzaak hiervan in kaart te brengen. Ik kijk naar het complete plaatje

 Wat is leefstijlgeneeskunde?

Bij leefstijlgeneeskunde worden leefstijlinterventies (voeding, beweging etc.) ingezet om klachten te verminderen en de oorzaak daarvan aan te pakken. Persoonlijke verschillen worden hierbij in acht genomen. Leefstijlinterventies worden niet alleen ingezet om klachten te behandelen, maar ook om deze te voorkomen.

 Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Het lichaam als geheel en persoonlijke kenmerken staan bij de orthomoleculaire geneeskunde centraal. Klachten kunnen ontstaan wanneer een onderdeel van ons lichaam minder goed zijn werk doet en er een disbalans ontstaat. De verstoorde lichaamsprocessen worden in kaart gebracht en er wordt gekeken welke voedingsstoffen kunnen helpen om dit te verbeteren. Een persoonlijk behandelplan wordt opgesteld waarbij geprobeerd wordt de onderliggende oorzaak van de klacht aan te pakken.

 Wat is integrale geneeskunde?

Integrale geneeskunde

 Stelt de gelijkwaardige relatie tussen zorgvrager en zorgverlener centraal.

 Kijkt naar de gehele mens.

 Maakt op basis van wetenschappelijk onderzoek gebruik van alle geschikte therapeutische en leefstijlbenaderingen, zorgprofessionals en disciplines, om zo 

 tot optimale gezondheid en optimaal herstel te komen.

De vier bovenstaande punten zijn afkomstig uit: Hoenders HJR. Integrative Psychiatry; Conceptual foundation, implementation and effectiveness. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen; 2014. p. 212)

Focus op het darmmicrobioom

De belangrijkste bewoners van je lichaam

In onze darmen huist zich een ingenieus netwerk van biljoenen micro-organismen (schimmels, bacteriën etc.) en zijn de key ingredients voor een goede algehele gezondheid. Dit wordt ook wel onze darmflora of darmmicrobioom 
genoemd.

Het belang van ons darmmicrobioom

Waarom is het darmmicrobioom zo belangrijk? Het ondersteunt niet alleen de vertering, opname en aanmaak van voedingsstoffen, maar versterkt ook ons immuunsysteem in het gevecht tegen ongewenste indringers en beïnvloed ons gedrag en onze stemming. Je brein en darmen communiceren voortdurend met elkaar over jouw status quo. Het wordt niet voor niets je tweede brein genoemd.

Houd je darmbewoners te vriend

Hoewel genen, omgeving, leeftijd en gebruik van medicijnen een rol spelen in hoe jouw microbioom is opgebouwd, is voeding hierin ook een bepalende ingrediënt. Een gezonde darmflora kan helpen je mentaal en fysiek beter te voelen.

Je darmflora herstellen

Een verstoorde darmflora wordt ook wel dysbiose genoemd. De verschillende soorten bacteriën zijn niet meer in evenwicht en de slechte micro-organismen nemen de overhand. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat een dysbiose invloed heeft op het ontstaan van allerlei aandoeningen.

Wil jij jouw darmbewoners weer echt voeden in plaats van vullen en je darmflora verbeteren? Samen ontdekken we welke voeding en leefstijl hier het beste bij past.

Hormonen in balans

Alles draait om je hormonen

Hormonen zijn belangrijke boodschapperstofjes die signalen via het bloed over het lichaam verspreiden en zo allerlei processen regelen. Ook hebben hormonen onderling invloed op elkaar. Hormonen kunnen onder andere betrokken zijn bij stemmingswisselingen, overgewicht, huidproblemen en maag- en darmklachten

Hormonen uit balans

Hormonen schommelen altijd wel wat en dat is normaal, maar door te veel schommelingen raakt de balans verstoord. Verschillende factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals ongezonde voeding, stress, medicijnen, slecht slapen, weinig beweging en schommelingen in je gewicht. Maar ook de samenstelling van je darmflora heeft invloed op welke hormonen er worden aangemaakt.

Vrouwen en hormonen

Vooral vrouwen kunnen last hebben van een verstoorde hormoonbalans. Denk hierbij aan de terugkerende maandelijkse ongemakken voor- en tijdens de menstruatie. Of de fysieke en mentale impact die hormonen hebben tijdens de overgang. Een disbalans van de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen kunnen het leven van een vrouw erg beheersen. Gelukkig zijn er goede oplossingen om het draaglijker te maken en je hormoonbalans te herstellen.

Je hormonen de baas? Stoppen met de pil? Ik help je hier graag bij.

Met welke klachten kun je bij mij terecht?

 Maag- en darmklachten als prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, opgeblazen gevoel, obstipatie en maagzuur.

 Hormonale klachten als premenstrueel syndroom (PMS), polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), een onregelmatige cyclus of het wegblijven van de menstruatie, klachten na het stoppen met de anticonceptiepil.

 Huidklachten als eczeem, acne, psoriasis en candida.

 Metabool syndroom: hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol en overgewicht.

 Reumatische klachten: zoals fibromyalgie, reumatoïde artritis en artrose.

 Overige klachten als terugkerende blaasontstekingen, chronische verkoudheid of een verlaagde weerstand.

Een persoonlijk behandelplan: leefstijlinterventies afgestemd op jouw behoefte

Mijn doel is om de onderliggende oorzaak van jouw (chronische) klachten vast te stellen en deze aan te pakken. Ik kijk hierbij naar het hele lichaam. Aanvullend onderzoek als bloed-of ontlastingsonderzoek kan worden ingezet om eventuele tekorten en disbalansen op te sporen.

Als we zo goed mogelijk de kern van jouw klachten in kaart hebben gebracht, kunnen we samen een plan opstellen hoe we jouw lichaam op de juiste manier kunnen ondersteunen. Dit doe ik onder andere door middel van leefstijlinterventies. Denk hierbij aan adviezen over:

 Voeding

 Slaap

 Beweging

 Rust & ontspanning

En natuurlijk alles afgestemd op jouw behoefte. Ik vind het belangrijk dat de behandeling bij jou past en dat je er zelf achter staat.

Wanneer nodig adviseer ik supplementen. Dit kunnen vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen zijn als vetzuren of kruiden. De meeste van deze supplementen zijn bedoeld voor tijdelijk gebruik om het herstelproces van jouw lichaam een extra zetje te geven.

Ik werk vanuit een integrale aanpak wat betekent dat ik naar alle type behandelingen kijk die er zijn en onderzoek wat het beste bij jouw klachten aansluit. Zo is het mogelijk dat ik je doorverwijs naar een andere behandelaar, zoals een acupuncturist of een ademtherapeut. Indien hier sprake van is, plan ik na een aantal maanden een korte belafspraak van 15 minuten (gratis) in om te evalueren hoe het gaat, of we op de juiste weg zitten betreft de behandeling en of een vervolgafspraak bij mij gewenst is.

Waarom kiezen voor Arts voor de toekomst?

 Ik heb een complementaire visie: orthomoleculaire en leefstijlgeneeskunde ter aanvulling op regulier.

 Ik probeer de oorzaak van jouw klachten te achterhalen en  het lichaam te ondersteunen om zelf weer in balans te komen. 

 Ik breng kennis over. Zo begrijp je waarom bepaalde adviezen worden gegeven en hoe de processen in het lichaam werken.

 Ik kijk welke behandelopties bij jou passen. Daarbij beschik ik over een uitgebreid netwerk van andere behandelaren. Denk hierbij aan ademtherapie, acupunctuur, haptotherapie, massagetherapie etc.