Over orthomoleculair arts Susanne

Orthomoleculair arts Susanne Verlinde: mijn route hiernaartoe

Het was geen cliché aha-moment na een spelletje Dokter Bibber of tijdens het kijken van een aflevering Grey’s Anatomy. Ik heb gewoon altijd al een hart voor de zorg gehad. Mijn interesses gingen uit naar de kraamverzorging en verpleegkunde, maar mijn loopbaan was niet al van jongs af aan uitgestippeld. Stapsgewijs ben ik erachter gekomen wat echt bij mij past. Benieuwd hoe ik mijn weg heb gevonden als orthomoleculair arts? Lees snel verder over mijn route van regulier naar orthomoleculair en hoe ik het beste van twee werelden nu combineer.

Orthomoleculaire geneeskunde: mijn eerste ervaring

Het zorgleven paste mij als gegoten en dus besloot ik om geneeskunde te gaan studeren. Een pittige, maar mooie opleiding. Ik heb toen van verschillende specialisaties mogen proeven, maar hoe ik mijn toekomst als arts precies voor me zag, was nog niet duidelijk.

Toen ik stopte met de anticonceptiepil vlogen de kilo’s eraan. Ik begreep maar niet hoe het kwam. Ik at niet meer dan anders en ging zelfs steeds minder eten. Mijn zoektocht naar antwoorden begon in de reguliere geneeskunde. Helaas bleef het mij een antwoord schuldig. Daarom besloot ik om verder op onderzoek te gaan en kwam ik uiteindelijk in aanraking met de orthomoleculaire geneeskunde. 

Zo leerde ik dat de orthomoleculaire geneeskunde zich richt op het oplossen van de onderliggende oorzaak van de klachten, door het eigen herstellend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Dat sprak mij erg aan en bleef me bij.

Mijn horizon verbreden

De holistische visie intrigeerde me steeds meer. In het laatste deel van mijn studie deed ik onderzoek naar het darmmicrobioom (darmflora). Ik kwam erachter dat dit bij heel veel processen in ons lichaam betrokken is. Daarnaast wordt steeds meer duidelijk dat een verstoring hierin samenhangt met vele aandoeningen. Hier wilde ik meer mee gaan doen.

Ook na mijn studie bleef de orthomoleculaire geneeskunde mij trekken. Ik besloot hierin een opleiding te volgen en mijn horizon te verbreden op dit gebied. Het feit dat mijn partner baat had bij de orthomoleculaire adviezen die ik hem gaf voor zijn hevige eczeem klachten, bevestigde dat ik op de goede weg was.

Zo kwam ik er steeds meer achter dat klachten op meerdere manieren aangepakt kunnen worden.

De gouden combinatie van regulier en orthomoleculair

En zo vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Maar het één sluit niet het ander uit. In mijn praktijk ‘Arts voor de toekomst’ komt het beste van twee werelden samen. Door mijn brede kijk kan ik snel schakelen en weet ik waar de schoen precies wringt. Als orthomoleculair arts ben ik nieuwsgierig, kritisch en kijk ik naar het complete plaatje. Je staat er niet alleen voor!

Samen gaan we op zoek naar hoe ik jou het beste kan ondersteunen bij het verminderen van je klachten. Dat kan met leefstijl, voeding en supplementen. Eventueel verwijs ik je door als ik een andere behandeling meer geschikt acht. Ik vind het belangrijk dat de behandeling bij je past en geen stress oplevert, dat je je gehoord en begrepen voelt.

Wie ben ik naast mijn werk als orthomoleculair arts?

Uit mijn werk als orthomoleculair arts haal ik veel energie, maar ik hecht ook veel waarde aan mijn vrije tijd. Ik geniet vooral van buiten zijn en wandelen in de natuur. Je kan me vinden op het strand of in het bos. Gezelligheid en lekker eten met vriendinnen of mijn partner horen hier ook bij. Ik kook graag en vind inspiratie in recepten, maar geef er mijn eigen gezonde draai aan. Voor mij zijn dit de juiste ingrediënten voor een gezonde leefstijl.

Waarom 'Arts voor de toekomst'?

In mijn praktijk ‘Arts voor de toekomst’ komt alles samen wat ik belangrijk vind in het uitoefenen van mijn vak:

 Ik neem de tijd voor jou.

 Ik kijk naar de mens als geheel waarbij iedereen uniek is met zijn eigen persoonlijke kenmerken en behoeften.

 Ik houd rekening met wat jij graag zou willen bereiken.

Dit heb ik gevonden in een integrale aanpak. Ik hoop in de toekomst meer artsen te kunnen inspireren om een soortgelijke route te volgen.

Opleidingsroute van een orthomoleculair arts

 Geneeskunde (opleiding tot arts) aan de Universiteit van Amsterdam.

 Orthomoleculaire geneeskunde via de Stichting Ortho Health Foundation.

 Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde via de AIM (Academy for Integrative Medicine).

Ik heb mijn eerste jaar succesvol afgerond en ben nu aan het tweede en tevens laatste jaar begonnen.

 

Ik ben aangesloten bij de beroepsverenigingen MBOG en AVIG . Meer weten over deze beroepsverengingen? Klik dan op de logo’s onderaan deze pagina.